Na Budatínskom rínku 2012 zahlaholia hodiny veže Budatínskeho hradu

Považské múzeum v Žiline v spolupráci s Mestom Žilina  a ďalšími partnermi múzea pripravuje už tradičné záverečné sezónne podujatie v Budatínskom parku pod názvom Budatínsky rínok, ktoré sa bude konať v sobotu 20. októbra 2012 od 10,00 h až do neskorých večerných hodín. „ Program druhého  ročníka Budatínskeho  rínoku 2012 bude opäť bohatý na rôzne hudobné žánre, divadelné predstavenie, ukážky remesiel a gastronomické pochúťky. Na hlavnom pódiu sa predstavia obľúbené žilinské hudobné zoskupenia ako V8 band, Ľudová hudba Michala Kvitkovského, DH Fatranka, orientálne tance alebo divadlo pre deti v podaní Divadla Na Hojdačke. Hosťom hlavného programu bude aj poľský Zespol Regionalny Strumień, ktorý sa predstaví nielen svojim regionálnym folklórom, ale aj slovenským, “ upozornil Boris Schubert, riaditeľ Považského múzea v Žiline.

Keďže sa celý rok 2012 niesol v znamení osláv 70. výročia vzniku múzea, bude Budatínsky rínok v popoludňajších hodinách miestom ich vyvrcholenia. Hodiny veže Budatínskeho hradu presne o 13, 45 h odbijú akt uvedenia do života  monografie 70 – Považské múzeum v Žiline. ktorý bude spojený s prekvapením.

Návštevníkov Budatínskeho rínku čaká aj atraktívny sprievodný program. Vyhliadkové lety vrtuľníkom, jazdy koníkmi pre deti, ochutnávky slovenských vín a syrov. Nebudú chýbať gastronomické špecialitky šéfkuchára Ladislava Botoša – pečené prasiatka, zabíjačkové pochúťky, domáci pečený chlieb priamo z pece na drevo a koláče. Novinkou tohoročného rínku bude veselica vo vyhrievanom party stane takmer do polnoci.

Minulý rok bol zaujímavosťou podujatia pokus o slovenský rekord vo vytvorení maxireťaze z napadaného lístia, čo sa aj podarilo- takmer 700 metrová reťaz sa stala novým slovenským ustanovujúcim rekordom. Aj v sobotu 20. októbra 2012 sa chystá podobná aktivita. Diváci sa budú môcť zapojiť do vytvorenia obrovského čísla – 70 zo suchého lístia. Opätovne vítame všetkých dobrovoľníkov, ktorí nám pomôžu v parku hrabať lístie. Veríme, že minuloročnú návštevnosť Budatínskeho rínku, ktorá bola okolo 3 000 ľudí, v sobotu 20. októbra 2012 prekonáme, “dodal na záver Boris Schubert.

Organizátormi Budatínskeho rínku 2012 je Žilinský samosprávny kraj, Považské múzeum v Žiline, Mesto Žilina a Villa Budatín.

Scroll to Top