Posledná nočná prehliadku hradu s Bátoričkou

Posledná letná strašidelná prehliadka hradu Strečno sa bude niesť v znamení známych napínavých filmových scén. V piatok 24. augusta 2012 bude hlavnou postavou obľúbeného podujatia Duchovia, elfovia, strečniansky des čachtická grófka Alžbeta Bátoriová.

Ako si Bátorička prenajala od Žofie Bosniakovej hrad Strečno, aj o tom bude ústredná scénka na hlavnom nádvorí hradu. Pravidelní návštevníci nočných prehliadok hradu vedia, že strečnianske desy sú najmä o zábave. Radi sa zapájajú do našich divadelných predstavení, hoci spočiatku sa ostýchali stať sa na chvíľu jedným z účinkujúcich,“ povedala Michaela Pastorková, členka žilinskej divadelno-improvizačnej skupiny Kapor na scéne.

Rodina Adamsovcov, alebo aj úpiria sága, bude ďalším spestrením nočnej prehliadky hradu Strečno. Na hrade sa objavia nielen postavy filmového plátna. V prípade jasnej oblohy bude pripravená mobilná hvezdáreň Považskej hvezdárne v Žiline. „V mimoriadne priaznivej polohe na pozorovanie bude Mesiac,  práve v prvej štvrti. Na rozhraní dňa a noci (tzv. terminátore) sú na ňom najlepšie pozorovateľné nerovnosti povrchu; moria, pohoria, zálivy a jednotlivé krátery. Ďalším cieľom ďalekohľadu budú jasné guľové a otvorené hviezdokopy, zaujímavé dvojhviezdy a viacnásobné hviezdne sústavy.“  V prípade priazne počasia uvidíme aj prelet orbitálneho komplexu ISS a ďalšie umelé družice Zeme, dodal na záver Miroslav Znášik, riaditeľ Považskej hvezdárne v Žiline.

Organizátorom podujatia Duchovia, elfovia, strečniansky des v piatok 24. augusta 2012 od 20,00 hod do 23,00 hod je Žilinský samosprávny kraj, Považské múzeum v Žiline a Považská hvezdáreň v Žiline.

Scroll to Top