Ticho a krása podmorského sveta na strečnianskom hrade

Cyklus výstav Umenie na hrade Strečno začína svoj XXXI. ročník výstavou žilinského fotografa, Eduarda Hladkého. Výstava pod názvom Mi(a)krosvet ticha je ďalšou výstavou z cyklu Podmorský svet. „Fotografii ako takej sa Eduard Hladký začal venovať v 70. rokoch so zameraním na zachytenie pohybu a pohybu svetla. Fotografovať pod vodou UW (UnderWater) začal v roku 2006 pri rekreačnom potápaní. Používa techniku, ktorá vyhovuje vysokým nárokom na kvalitnú prácu. Potápal sa už aj v Indonézii a Thajsku, ale najradšej sa vracia do Červeného mora pri Egypte, pretože túto lokalitu považuje za podmorsky najzaujímavejšiu,“ uviedol akademický maliar a kurátor výstavy, Stano Lajda. Jeho diela upútajú príťažlivou farebnosťou, nevšedným súzvukom obsahu a formy. Fascinujúci svet pod vodnou hladinou autor prináša aj tým, ktorí sa tejto záľube nevenujú.
Strečniansky hrad  dáva už niekoľko rokov priestor na prezentáciu súčasného výtvarného umenia regiónu. Atraktívne a zároveň náročné prostredie hradu hostilo niekoľko významných výtvarných mien. Po predchádzajúcej výstave Svet ticha (2009), ktorá sa stretla so záujmom u návštevníkov, dostal autor opätovnú príležitosť predstaviť verejnosti ďalšiu autorskú výstavu. „Fotografii sa venujem od roku 1976, ku ktorej ma priviedol môj učiteľ matematiky Miloš Rek a neskôr som sa zdokonaľoval pod vedením Milana Velikého. S potápaním som začal v roku 2006, kedy prišlo k spojeniu mojich dvoch koníčkov – fotografovanie a potápanie – do jedného: fotografovanie pod vodou. Človek by mal robiť to, čo ho živí, aby mohol robiť to, čo ho baví. A presne to pre mňa fotografovanie predstavuje,“ povedal autor výstavy, Eduard Hladký.

Vernisáž k autorskej výstave sa uskutoční v piatok 28. júna 2013 o 18.00 hod. na hrade Strečno v Severnom paláci. Výstava, ktorá je v tomto regióne jedinečnou práve svojou „podvodnou“ témou, potrvá do 7.8.2013 a bude súčasťou prehliadky hradu. Organizátorom výstavy Mi(a)krosvet ticha je Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Scroll to Top