Výstava preparátov dravých vtákov spestrí aj Hradnú školu

Jedno z najvyhľadávanejších podujatí Považského múzea v Žiline, určené žiakom základných škôl, vstupuje do svojho jedenásteho ročníka. Počas Hradnej školy na hrade Strečno budú tento rok žiaci opäť spoznávať zaujímavú prácu múzejných pracovníkov, ktorí ich zasvätia do tajov reštaurovania, preparovania, či historického bádania. ,,O hradnú školu každoročne prejavujú záujem desiatky škôl z celého regiónu. Aj tento rok je prihlásených už viac ako 600 účastníkov. Je jednou z našich priorít budovať vzťahy práve so žiakmi a študentmi a sme radi, že aj týmto podujatím sa k tomuto cieľu približujeme,“ uviedol Ladislav Cimerák, riaditeľ Považského múzea v Žiline.

Zaujímavým spestrením podujatia je už každoročne prírodovedná výstava. Tentoraz pracovníci zoologickej sekcie Považského múzea zaostrili svoju pozornosť na dravé vtáky – predátorov. Výstava Vládcovia výšin približuje návštevníkom hradu Strečno druhovú a morfologickú rozmanitosť dravých vtákov, ktoré sa vyskytujú na území severozápadného Slovenska. Vďaka svojím vynikajúcim letových schopnostiam ovládli ovzdušie, mnohé sa zas prispôsobili na lov koristi v rôznych typoch povrchových vôd či na zemi. ,,Dravce musia byť vždy o krok pred svojou potenciálnou korisťou, čomu zodpovedá aj rozvoj a štruktúra ich centrálnej nervovej sústavy a pohybového aparátu. Zložité a rýchle pohyby koordinuje dobre vyvinutý mozoček. Dravce sú vyzbrojené tiež dokonalým zrakom. Aby konkrétne druhy v konkrétnom prostredí zvolili energeticky najvýhodnejšiu stratégiu lovu koristi, majú dravce v porovnaní s inými skupinami vtákov omnoho dokonalejšie vyvinuté mozgové centrá pre učenie a pamäť. Najväčším dravcom, ktorý sa v posledných rokoch objavuje na území severozápadného Slovenska počas jarného alebo jesenného ťahu a taktiež tu zimuje, je rybožravý orliak morský, s rozpätím krídel 2,4 m a s hmotnosťou viac ako 6 kg. Druhým najväčším dravým vtákom, ktorý tu aj pravidelne hniezdi, je orol skalný,“ uviedol Ladislav Hlôška, zoológ Považského múzea v Žiline a kurátor výstavy.

Výstava Vládcovia výšin je na hrade Strečno už sprístupnená všetkým návštevníkom a bude trvať  do 26. júna. Podujatie Hradná škola je len pre objednané skupiny a koná sa každý júnový utorok. Organizátorom je Považské  múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Scroll to Top