Priateľská záhrada

Prechádzka rozkvitnutou záhradou so záhonmi trvaliek a letničiek, skupinkami kríkov a ovocných stromov pôsobí relaxačne a odmení počas roka nielen zozbieranou úrodou. Čoraz viac ľudí však poteší nielen rozmanitosť tvarov, farieb a vôní rastlinného sveta, ale aj možnosť pozorovať spevavce, motýle, čmeliaky alebo ježkov priamo pred svojím obydlím. Urobiť záhradu priateľskú pre drobné živočíchy nie je pritom až tak náročné. Prvým krokom je nepreferovať architektonickú čistotu anglického trávnika v kombinácii s presne strihaným plotom z tují. Druhým, nepoužívať pesticídy. Pestrosť rôznych mikrostanovíšť a rastúcich druhov tráv, bylín a drevín podmieňuje aj pestrosť živočíchov, ktoré vo vašej záhrade nájdu vhodné podmienky pre svoj život alebo dôvod ju pravidelne navštevovať. Aj malé záhradné jazierko ma obrovský potenciál zvýšiť bohatosť druhov zvieracích návštevníkov. Zabezpečí priestor na pestovanie nielen vodných a močiarnych rastlín, ale priláka aj vodný hmyz, vážky, pri väčšom šťastí aj obojživelníky. Voda predstavuje podmienku života nielen v záhrade. Pri súčasnom čoraz častejšie sa opakujúcom suchu počas vegetačnej sezóny sa stáva nutnosťou zalievať nielen záhony, ale prostredníctvom napájadiel myslieť aj na vtáky, včely alebo hmyzožravcov. Vhodne umiestnená špongia napustená sladkou vodou, nádobka s vlhkými kamienkami alebo kúsok ovocia sa môže stať napríklad pre motýle obľúbeným pohostením v čase núdze. Umiestnenie a formu napájadla alebo kŕmidla treba prispôsobiť nielen dĺžke nožičiek a sosáčika smädného pútnika, ale je potrebné zohľadniť aj jeho bezpečnosť. Mačky sú najväčším regulátorom početnosti vzácnych aj bežnejších záhradných návštevníkov od sýkoriek, ryšaviek alebo jašteríc.

Záhrada by mala poskytovať dostatok úkrytov v podobe búdok nielen pre vtáky alebo netopiere, ale takisto pre ježkov. Suchých kamenných múrikov pre jašterice alebo odumretého dreva pre hmyz. Čoraz obľúbenejšou „vychytávkou“ každej prírodnej záhrady je včelia stienka a hmyzí hotel pre samotárske včely, iné blanokrídlovce, zlatoočky, pavúky, ucholaky a bzdochy. Takýmto príbytkom získate základňu pre malých spolubojovníkov so všetkými premnoženými voškami a rôznymi ďalšími škodcami pestovaných rastlín. Záhradnou nevyhnutnosťou je vlastné kompostovisko, kde sa dážďovky, slimáky, slizniaky, chvostoskoky a všelijaké článkonožce, baktérie a huby postarajú o dokonalú premenu vyprodukovaného rastlinného odpadu na to najlepšie biohnojivo.

Urobiť záhradu atraktívnou pre opeľovačov je možné vhodným výberom pestovaných kvitnúcich rastlín. Správna voľba druhov zaistí, aby záhrada poskytovala dostatok potravy počas celej vegetačnej sezóny a bola preferovaná motýľmi, pestricami, včelami aj čmeliakmi. Obyčajná žihľava bežne slúži ako potrava vyše 40 druhom hmyzu. Chmeľ je taktiež výbornou hostiteľskou rastlinou pre húsenice motýľov. Motýle obľubujú kvety s dostatkom nektáru v dlhých trubicovitých kalichoch, pre tie predstavujú výhradných opeľovačov. Včely zas rady navštevujú kvety s dobrou pristávacou plochou a potrebujú kvitnúce rastliny počas celého vegetačného obdobia. Vyhľadávaný včelí a motýlí bufet predstavujú v lete levanduľa, borák lekársky, dúška tymiánová, divozel, šalvia, echinacea, rebríček, slnečnica, konopáč, cínia alebo flox. Na jeseň rudbekia, rozchodník, kocúrnik, ibiš a astra. Z kríkov poskytuje dostatok potravy vŕba, lieska, zemolez, kustovnica, budleja, orgován, ruže. V zime ocenia drozdy a iné plodožravé vtáky napríklad jarabinu, hloh, trnku, černicu alebo skalník. Namiesto sterilného anglického trávnika je teda neoceniteľnou alternatívou pestrý porast lúčnych kvetín. Kosí sa maximálne dvakrát do roka, nikdy však nie naraz celý, vhodné je postupné a mozaikovité kosenie, aby si našli vhodné podmienky všetci obyvatelia záhrad.

Kveta Kicková, Považské múzeum v Žiline

foto: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top