Sledovať prebúdzanie sveta rastlín v jarnej prírode je doslova energizujúci zážitok. Oči sa po pôstnom sledovaní zemitých farieb zimy nedokážu odtrhnúť od zelených, na slnku žiariacich, odtieňov. V dobách minulých bola zelená farba považovaná za symbol života. Za všetkou tou rozmanitosťou farebných variácií na tému zelená stojí chlorofyl – farbivo, ktoré pomáha rastlinám uskutočňovať fotosyntézu. Zo slnečného žiarenia, vody a oxidu uhličitého zabezpečiť výživu sebe a kyslík všetkým ostatným. Rôzne pomery viacerých rastlinných farbív dokážu listom a stonkám namiešať odtiene svetlo aj tmavozelené, svietivo limetkové, temne smaragdové, hráškovo zelené, olivové, trávovo alebo jablkovo zelené a táto paleta ešte ani zďaleka nie je vyčerpaná. Chlorofyl absorbuje svetlo vo vlnových dĺžkach modrej a červenej farby, čo spôsobuje, že jeho odrazená časť sa javí ako zelená. Zelená farba takisto pozitívne vplýva na zrak a mozgovú činnosť. Ak je chlorofyl súčasťou stravy funguje ako výborný antioxidant, čiže chráni ľudí pred civilizačnými ochoreniami, spomaľuje starnutie, podporuje činnosť metabolizmu a detoxikuje.
Práve jarné obdobie je spojené v tradičnej ľudovej kultúre aj v starovekej ajurvéde – náuke o dobrom živote – s potrebou očisty organizmu. Aby jarná únava nemala šancu, zrýchlilo sa trávenie, stratili sprievodné pocity letargie a smútku, k tomu všetkému prispieva strava s dostatkom listovej zeleniny s prevládajúcou ostrou, horkou a trpkou chuťou. Horká chuť nepatrí medzi obľúbené, je však najviac odľahčujúcou, horké jedlá redukujú množstvo tuku, čistia krv od toxínov a zlepšujú trávenie. Ideálne je, ak sa spoja so striedmym stravovaním, pohybom v prírode aj primeraným odpočinkom a masážami na podnietenie činnosti lymfatického systému, ktorý je hlavným kanálom detoxikácie. Tie najzdravšie odtiene zelenej nájdete napríklad v divorastúcich jedlých rastlinách alebo vlastnej bio záhradke. Skvelá je žihľava, púpavové alebo sedmokráskové listy, hviezdica prostredná, chutné sú aj listy pľúcnika, kozonohy, žerušnice horkej, medvedieho cesnaku, cesnačky lekárskej a pastierskej kapsičky. V obchodoch je na výber ľadový šalát, čínska kapusta, rímsky šalát, kapusta, kel, rukola, valeriána, hlávkový šalát, mangold, čakanka, petržlenová vňať, jarná cibulka, pažítka, koriander, žerucha, zelerová vňať.
Na záver pridávam recept na čistiaci zelený džús: 2 jablká, 4 listy kelu alebo 2 hrste špenátu alebo inej tmavozelenej listovej zeleniny, šťava z 1 citróna, 2,5 cm čerstvého zázvoru, jeden a pol šálky vody, všetko rozmixovať, precediť cez sitko a s chuťou vypiť. Jarným elixírom je rovnako čerstvá šťava zo žihľavy s medom zriedená s vodou.
Kveta Kicková, Považské múzeum v Žiline