Remeslo má modré dno

Považské múzeum bude v Sobášnom paláci v Bytči prezentovať výstavu Remeslo má modré dno. Je to jedna z najúspešnejších výstav Východoslovenského múzea v Košiciach, ktorá sa venuje vývoju a prehľadu remesla modrotlače na našom území od 18. do 21. storočia.

„Okrem pestrej škály modrotlačovej  tvorby z východného a stredného Slovenska, návštevníci budú môcť vidieť aj modrotlačiarsku dielňu doplnenú pestrými ukážkami drevených foriem zo zaniknutých dielní. Popri ukážke modrotlačových vzorkovníkov sú na výstave zastúpené aj viaceré ukážky modrotlače na ženskom odeve  z vybraných slovenských regiónov. Určite zaujme prepracovanosť a grafická precíznosť modrotlačového vzoru vzkriesenie Krista na textile z roku 1768, ktorý sa stal inšpiráciou pre súčasných modrotlačových návrhárov. Z hľadiska výberu motívu na modrotlačových formách upúta rokoková forma Adama a Evy svojou charakteristickou kompozíciou,“ priblížila autorka Ľudmila Mitrová z Východoslovenského múzea v Košiciach.

Modrotlač sa stáva vyhľadávanou a znovu nájdenou tradičnou technikou v 21. storočí. Súčasťou výstavy budú súčasné moderné látky modrotlačiarov Petra Trnku a Mateja Rabadu a taktiež tvorba módnych dizajnérok Jany Gavalcovej a Mišeny Juhász. Záujemcovia si budú môcť odniesť nielen estetický zážitok z výstavy, ale i hodnotný suvenír vo forme módnych doplnkov,  šperkov, brošní či keramických výrobkov  navrhnutých  špeciálne k výstave. „Teší nás, že v priestoroch Sobášneho paláca bude inštalovaná  práve táto výnimočná výstava. Návštevníci tak budú počas prehliadky renesančnej stavby obdivovať aj vyše 500 zbierkových predmetov s modrotlačovou tematikou. Cez hlavnú sezónu pripravujeme pútavé sprievodné podujatia so slovenskými modrotlačiarmi. Chýbať nebudú ani tvorivé dielne zamerané špeciálne pre deti a školské zariadenia,“ pozýva správkyňa Sobášneho paláca Andrea Turčáková.

Výstava Remeslo má modré dno bude v Sobášnom paláci v Bytči prístupná od 16. marca do 26. septembra 2022 počas bežných otváracích hodín.

 

Scroll to Top