Sprístupnili sme novú interaktívnu expozíciu na hrade Strečno

Považské múzeum slávnostne otvorilo v pondelok 3. júla časť interaktívnej expozície na hrade Strečno. Zúčastnili sa ho zamestnanci múzea, partneri, realizátori, zástupcovia Žilinského samosprávneho kraja aj iných múzeí. „Príprava expozície trvala niekoľko rokov a návrh expozície vytvorila firma AV Media na základe scenára našich kolegýň Andrei Slanej a Martiny Bernátovej. Expozíciu realizovali firmy z regiónu a sme veľmi radi, že má parametre súčasnej modernej expozície, ktorú návštevník hľadá už takmer v každom múzeu,“ priblížil riaditeľ Považského múzea Mgr. Michal Jurecký.

Nová expozícia je rozdelená na dve časti. Prvá je venovaná majiteľom a správcom hradu, druhá je zameraná na vojenské dejiny hradu. „Hneď v úvode návštevníkov privíta významná osobnosť spätá s hradom Strečno – Žofia Bosniaková, ktorá prostredníctvom videopríbehu porozpráva o živote a osudoch majiteľov hradu, jeho správcoch a osobnostiach spojených so životom na hrade Strečno od jeho úplných počiatkov. Atmosféru podčiarkne pohyblivá veľkoplošná projekcia, ktorá doplní rozprávaný príbeh. Malí i veľkí návštevníci sa zabavia pri tieňohre, kde hlavnú úlohu zohrajú postavičky vojakov. O zábavu bude postarané aj pri selfie wall, kde sa môžu tešiť napríklad na kostýmové zrkadlo. Pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac, je v expozícii pripravený infokiosk s dotykovou encyklopédiou, s podrobnejšími informáciami o dejinách hradu, majiteľoch a správcoch hradu i vojenských dejinách,“ vysvetlila spoluautorka scenára Mgr. Andrea Slaná, PhD.

Na realizácii expozície sa podieľali viacerí súčasní či bývalí zamestnanci Považského múzea: Mgr. Andrea Slaná, PhD., Mgr. Martina Bernátová, Mgr. Zuzana Kudzbelová, PhD., Mgr. Michal Jurecký, Jaromír Fašianok, Mgr. art. Petronela Vlhová, Ing. Katarína Repáňová, Ing. Artúr Grác. Všetkým patrí veľká vďaka!

Táto časť expozície je prvou z plánovaných zmien na hrade. „Je to pomyselne prvá lastovička, ktorá by mala priniesť leto a veríme, že sa nám podarí získať finančné prostriedky na to, aby sme mohli dobudovať ďalšie časti expozície. Tie budú venované stavebným úpravám hradu v rôznych obdobiach a samozrejme Žofii Bosniakovej, ktorá bude návštevníkov sprevádzať po jednotlivých miestnostiach. Návštevník tak dostane kompletnú informáciu o hrade Strečno. Chýbať nebudú rôzne interaktívne exteriérové prvky, ako makety, kulisy a našou víziou je aj veľký stredoveký žeriav,“ doplnil Mgr. Michal Jurecký.

Časť novej expozície je pre návštevníkov prístupná v rámci prehliadky. Hrad Strečno je otvorený každý deň od 9.00 do 18.00 s posledným vstupom o 17.00.

Scroll to Top