Stretnutie drotárskych majstrov

V piatok a sobotu 20. a 21. októbra 2023 sa v priestoroch Budatínskeho hradu uskutoční celoslovenské stretnutie drotárskych majstrov s účasťou českých remeselníkov. Podujatie vzniklo v roku 1991 z potreby združiť ľudí s teoretickým i praktickým záujmom o problematiku drotárstva s cieľom revitalizovať, v tom čase už takmer zaniknuté remeslo. Dnes je súčasťou programu Považského múzea zameraného na podporu tradície ručného spracovania drôtu a jeho dlhodobú udržateľnosť v populácii, ako unikátneho a špecifického slovenského fenoménu, zapísaného do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Doteraz sa uskutočnilo 28-krát, aktuálny, 29. ročník sa koná po trojročnej prestávke.

„Pre účastníkov stretnutia, ale aj návštevníkov múzea sme pripravili zaujímavý program. Hlavnou tvorivou aktivitou bude workshop, tak ako každý rok,  venovaný rekonštrukcii drotárskych pracovných postupov a možnostiam ich využitia v súčasnej úžitkovej a výtvarnej tvorbe. Drotárski majstri budú na ňom tento rok riešiť problematiku spájania drôtu s najrôznejšími materiálmi podľa vlastného výberu. Vzhľadom na tvorivú fantáziu a kreativitu remeselníkov sa už teraz tešíme na nevšedné kombinácie s plechom, oceľovými komponentmi, drevom, textilom, papierom, plastmi, sklom, kameňmi či inými prírodninami, ktoré z tohto technického zadania isto vzídu. Téma je voľná, práce však musia byť zhotovené tradičnými drotárskymi postupmi,“ vysvetľuje historička drotárstva Katarína Hallonová.

Zo sprievodných aktivít je pre verejnosť pripravená reprezentatívna výstava Čo drôt spojil, čas nerozdelí, venovaná špecifickým technikám, ktoré využívali vandrovní drotári pri opravách úžitkových predmetov používaných v rôznych oblastiach života v roľníckych rodinách. Moderné umelecké drotárstvo predstaví autorská prezentácia Jozefa Šaba Tiene minulosti (výber z tvorby). „Charakteristickým znakom Šabovej tvorby je nielen rozmanitosť, ale aj zmysel pre experiment v oblasti drôtených výpletov a ich precízne technické prevedenie. Výstava predstaví menšie autorove práce ako vážne i vtipne poňaté figúry ľudských postáv, zvierat či malé kinetické hračky, ale aj rozmernejšie fantazijné postavy tzv. Drôtožrútov, v ktorých sa taktiež odráža autorov zmysel pre humor. Pre divákov azda najpríťažlivejšie diela z aktuálne vznikajúceho cyklus Tiene minulosti, ktorý autor vníma ako nostalgickú spomienku i poctu remeselníkom z minulosti, venujúcim sa dnes už sporadicky sa vyskytujúcim remeslám, budú zastúpené drôtenými plastikami drotára a šindliara v životnej veľkosti,“ dopĺňa kurátor výstavy Zdeno Hogh.

Počas oboch dní budú mať malí i veľkí návštevníci bez rozdielu veku možnosť spoznať drotárstvo ako zaujímavú alternatívnu voľnočasovú aktivitu v Škole drôtovania. Pod vedením lektora sa zoznámia so základmi pôvodnej práce s drôtom a svoju šikovnosť si otestujú pri výrobe jednoduchého suveníru.

Výstavy sú pre verejnosť prístupné v čase otváracích hodín Budatínskeho hradu, workshop drotárskych majstrov a škola drôtovania sa koná v piatok od 10.00 do 16.00 a v sobotu od 9.00 do 16.00.

Plagát v plnej veľkosti TU
Scroll to Top