Vianočné tajomstvo

Vianočné tajomstvo je názov výstavy, ktorú uvidia návštevníci kaplnky Budatínskeho hradu od 25. novembra. Prenesie ich do čias, keď sa ešte posielali pohľadnice, zdobenie stromčeka bolo kreatívnou činnosťou a betlehem umocňoval prežívanie vianočného obdobia. Na výstave je prezentovaných niekoľko desiatok zbierkových predmetov z historického, etnologického a drotárskeho fondu Považského múzea.

Vianočné pozdravy sú a aj vždy boli neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Ich forma sa však menila od ústnych, cez papierové až po digitálne. Pokojné sviatky si navzájom priali rodiny, blízki či priatelia. Výstava ponúka prierez vianočných motívov na pohľadniciach z minulého storočia. „Napriek šťastnej atmosfére sme do výstavy zahrnuli aj malú pripomienku najhorších chvíľ dejín ľudstva. Ide o vianočnú pohľadnicu z prvej svetovej vojny a odznak v tvare vetvičky, ktorý slúžil ako symbol Vianoc. Príbuzní vložili odznak do vianočných balíčkov a poslali na bojisko. Vojaci ho nosili na uniforme, aby aj oni zažívali aspoň kúsok vianočnej atmosféry v ťažkých bojových časoch,“ približuje historička Považského múzea Dominika Hlobíková.

Na výstave sa nachádzajú tiež vianočné ozdoby rôznorodých materiálov a tvarov. Zdobenie vianočného stromčeka patrilo vždy k jednej z najkrajších tradícií a pri vytváraní ozdôb boli ľudia veľmi tvoriví. Spočiatku používali prírodné materiály, ako napríklad ovocie, orechy, slamu či šúpolie. Neskôr pribudli sladkosti, papierové, sklenené alebo plastové ozdoby. Súčasťou výstavy sú aj betlehemy. Tento výjav biblického príbehu o narodení Krista je zobrazený v najrozličnejších podobách. V priebehu storočí sa postavy zmenšovali od životnej veľkosti až k malým soškám. Dôvodom bol prechod od kostolných betlehemov k betlehemom v domácnosti. Osobitným druhom boli prenosné betlehemy, ktoré sa využívali pri obchôdzkach. Na ich výrobu sa využívali rôzne techniky a materiály. Často používané bolo drevo, sadra a papier. K jedným z najzaujímavejších patrí betlehem vo forme drevenej kaplnky s rozkladacími krídlami, ktorý nosili koledníci počas obchôdzok. Drevené postavy sú umiestnené na krídlach betlehemu, Ježiško v jasliach sa nachádza vo vnútri kaplnky,“ dopĺňa etnologička Považského múzea Adriana Bárdyová.

Výstava je prístupná v kaplnke Budatínskeho hradu do 4. 2. 2024, vstup je zdarma.

Plagát v plnej veľkosti TU
Scroll to Top