Jedlé divorastúce bylinky

Považské múzeum pripravuje v utorok 9. apríla 2024 o 16. 00 prednášku s názvom Jedlé divorastúce bylinky, ktorá je vhodná pre širokú verejnosť. Botanička Květa Kicková predstaví návštevníkom viaceré známe i neznáme a chuťovo príjemné jedlé druhy rastlín.

Vítaní sú všetci, ktorí sa zaujímajú o praktické využitie divorastúcich rastlín v stravovaní. Pripravené budú aj tipy na zdravé a nenáročné recepty. „Využitie divorastúcich rastlín v našom jedálničku zabezpečuje rozmanitosť v stravovaní, zlepšuje trávenie vďaka pozitívnej stimulácii ľudskej bakterioflóry a predstavuje  hodnotný zdroj živín, minerálnych látok a nepreberného množstva biologicky aktívnych látok s liečivými účinkami. Predstavuje bezplatnú a zdravšiu alternatívu k produktom pochádzajúcim z intenzívneho prechemizovaného poľnohospodárstva, ktoré balansujú na hraniciach prípustných hodnôt, čo sa týka obsahu ťažkých kovov alebo pesticídov,“ vysvetľuje Květa Kicková.

Na jar rastie v prírode veľké množstvo druhov rastlín, ktoré sa dajú konzumovať. „Sú to napríklad kvety prvosienky, agátu, hluchavky alebo ďateliny, vňať a mladé listy žerušnice, kostihoju, chmeľu, blyskáča, kozonohy alebo korene, podzemky a hľuzy. Samozrejme, k dispozícii sú aj plody viac či menej známych druhov rastlín. Zber niektorých z nich je sezónne podmienený, najväčší výber je na jar, keď je príroda bohatá na šťavnaté výhonky, púčiky a mladé listy. Chutný a zdravý šalát, polievka, pesto alebo smoothie sa však dá pri troche skúseností pripraviť po celý rok. Množstvo druhov nám môže v kuchyni v čerstvom alebo sušenom stave nahradiť koreniny. Dodržiavať stačí len zopár základných pravidiel: zbierame druhy, ktoré poznáme v nekontaminovanom prostredí (dostatočne vzdialených od rušných komunikácií, nezbierame pri hnojiskách, skládkach, železnici a v chránených územiach), zbierame v množstvách, ktoré dokážeme skonzumovať, aby sme neohrozili prežitie populácie na lokalite,“ dodáva Kicková.

Prednáška sa uskutoční v priestoroch Budatínskeho hradu. Vstupné je 2 eurá, deti do 6 rokov majú vstup zadarmo. Viac informácií nájdete na www.pmza.sk. Tešíme sa na Vašu návštevu!

Plagát v plnej veľkosti TU

 

 

Scroll to Top