Empatia – Mladý dizajn pre všetkých

V kaplnke Budatínskeho hradu čaká návštevníkov od 29. 2. 2024 nová výstava pod názvom Empatia – Mladý dizajn pre všetkých. Sú to ukážky humanistického dizajnu, ktorého produkty sa týkajú témy zdravotne znevýhodnených ľudí a psychickej relaxácie. Dizajn je predstavený ako platforma, na ktorej sa tvorca s užívateľom stretávajú vo vzájomnom ľudskom porozumení. Výstava prezentuje práce študentov štyroch vysokých škôl umeleckého zamerania – Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach, Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene a Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíne.

Väčšina prezentovaných produktov vznikala v priamej spolupráci s odborníkmi z iných oblastí (zdravotníctva, sociálnej starostlivosti, psychoterapie, výchovy a vzdelávania) či v spolupráci dizajnéra s konkrétnym užívateľom. Typologicky i materiálovo ide o rôznorodé produkty, prototypy a modely z oblasti nábytkového, produktového, textilného a experimentálneho dizajnu a z oblasti vizuálnej komunikácie.

„Časť z nich sa zaoberá poruchami zraku, iné riešia poruchy pohybového ústrojenstva, rozvoj motoriky u detí, diagnostiku psychického stavu seniorov, achondropláziu a dva exponáty sú prevzaté z medzinárodného študentského projektu Long Life, venovanému fenoménu starnutia. Tému zdravotného znevýhodnenia sprevádzajú aj umelecké autorské reflexie fyzického a psychického obmedzenia, ale na výstave nechýbajú ani odľahčenejšie a vtipne poňaté práce určené hlavne deťom,“ približuje kurátor výstavy – historik umenia Mgr. Zdeno Hogh z Považského múzea.

Výstava bude návštevníkom prístupná do konca júna v čase otváracích hodín kaplnky Budatínskeho hradu od utorka do nedele od 9.00 do 16.30.

Plagát v plnej veľkosti TU

 

Scroll to Top