Ďalšie dimenzie Či?čmianskych motívov


Miesto: Radenov dom Čičmany
Termín: 06. 08. 2011 – 21. 11. 2011

V Radenovom dome v Čičmanoch už čoskoro ožijú artefakty z čičmianskej doliny prostredníctvom zaujímavej výstavy talentovanej absolventky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Moniky Hanečkovej. Hlavnou myšlienkou výstavy pod názvom „Či?“ je premena bežných predmetov z prostredia čičmianskeho ľudu na inštalácie súčasného umenia. „Výstava „Či?“ Moniky Hanečkovej potvrdzuje jej ďalšie umelecké smerovanie. Vo svojej voľnej tvorbe sa sústreďuje na všedné predmety z ľudového prostredia a ich postavenie v súčasnosti. V jednotlivých inštaláciách pracuje s predmetmi nájdenými priamo na povale starého domu v Čičmanoch ako napríklad s krojom, torzami čepcov, alebo s motívom ľudovej výšivky. Výstava sa tak stáva osobitou formou site-specific art, umenia, ktoré je spojené s konkrétnym priestorom a časom,“ upozornila Zuzana Palicová,  kurátorka výstavy.

Výstava je rozdelená do  troch inštalácií – Dych, Konzervovanie a Čepce nie?. „Kinetická inštalácia Dych pozostáva z troch truhlíc, kam si ľud pôvodne odkladal rôzne textílie, odevy, bielizeň a  rôzne doplnky.  V nich sú vystavené časti krojov (oplecko, záponka, spodná bielizeň) , ktoré sú jemným pohybom mechanizmu nadnášané. Týmto inscenačným, mierne teatrálnym spôsobom som nasimulovala ich skutočný – neskutočný dych,“ povedala Monika Hanečková.

Monika Hanečková je absolventkou VŠVU v Bratislave, kde navštevovala ateliér voľnej textilnej tvorby, neskôr študovala na Katedre úžitkovej tvorby, v ateliéri S+M+L_XL kov a šperk. Absolvovala viacero kolektívnych výstav – v Bratislave, Martine, Brne, Mníchove. Ako jedna z ôsmich finalistov súťažnej prehliadky Preziosa Young contemporary jewellery 2010 vystavovala aj vo Florenci. V roku 2010 získala uznanie na súťaži Kruhy na vode. V súčasnosti pracuje v  Múzeu ľudovej umeleckej výroby ÚĽUV v Stupave ako konzervátorka textílií.

Vernisáž výstavy „Či?“ autorky Moniky Hanečkovej sa uskutoční v sobotu 6. augusta  2011 o 15.00h v Radenovom dome v Čičmanoch. Výstava bude sprístupnená verejnosti do 31. októbra 2011. Organizátorom výstavy je Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline.

Scroll to Top