Budatínsky rínok úspešne zavŕšil sezónu podujatí na Budatínskom hrade

Tradičné podujatie, ktorým Považské múzeum končí hlavnú sezónu na Budatínskom hrade, dopadlo vynikajúco. V sobotu 15. 10. 2022 prišlo príjemný deň v krásnom prostredí stráviť takmer 2 700 ľudí. Budatínsky rínok sa naposledy konal v roku 2019, potom ho stopla nepriaznivá pandemická situácia. Tento rok si ho však organizátori aj návštevníci vynahradili vo veľkom štýle. Považské múzeum oslavuje 80. výročie od svojho založenia, a preto bol aj program bohatší ako po minulé ročníky.

V parku to žilo už od rána. Remeselný jarmok ponúkal naozaj pestrú ponuku zväčša regionálnych výrobcov. Návštevníkov lákala aj lahodná vôňa občerstvenia a aktivity v exteriéri. Na tvorivých dielňach Považského múzea si mohli malí aj veľkí vyrobiť zvieratká z lesných plodov, dreva a drôtu. Pod platanom vďaka organizácii Čarovná moc prírody spoznali život sovičiek a v lipovej aleji mohli obdivovať prácu šiestich výtvarných umelcov v rámci projektu Výtvarné umenie súčasťou nás. Svoju zručnosť predviedli aj žiaci ôsmich stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

V hrade počas celého dňa prebiehali sprevádzané prehliadky, na ktoré bolo zvedavých viac ako 200 ľudí. Súčasťou každej z nich totiž boli scénky O krásnej Kataríne v podaní divadelno-hravého zoskupenia RAZCA.  Rušno bolo tiež v kaplnke, kde sa dopoludnia konal program Krajskej knižnice v Žiline. Návštevníkov zaujala beseda s miestnou spisovateľkou Katarínou Mikolášovou, ktorá predstavila knihu Komora babky Želky a súčasťou boli aj tvorivé dielne z fazuliek. Na poludnie sa v priestoroch kaplnky uskutočnila komentovaná prehliadka výstavy Tak trochu z Cont-Artu. Svoje diela priblížili záujemcom traja výtvarníci. Podujatia sa zúčastnila tiež Krajská hvezdáreň v Žiline. Dopoludnia sa návštevníci mohli stať súčasťou vesmírneho dobrodružstva v planetáriu a počas celého dňa pozorovali sféry Mesiaca a Marsu nafúknuté pred Budatínskym hradom.

Hlavný program na pódiu začal popoludní o 13.00. Jeho súčasťou bolo predstavenie ručne robenej časovej schránky, ktorá ukrývala rôzne dokumenty a predmety spojené s Považským múzeom. Riaditeľ Považského múzea Michal Jurecký a primátor mesta Žilina Peter Fiabáne ju symbolicky zviazali drôtom. Schránka bude do konca roka uložená do veže Budatínskeho hradu, kde ju možno o 80 rokov nájdu budúce generácie. V rámci hlavného programu na pódiu vystúpili skupiny V8 Band a Funny Fellows s hercom Csongorom Kassaiom. Deti sa zabavili na divadelnom predstavení O poštárovi Vincovi v podaní Féder Teáter a po zotmení si návštevníci užili koncert známej kapely Korben Dallas. Zážitok umocnilo ružové osvetlenie hradu, ktoré sa spustilo po zotmení presne v deň, ktorý je označovaný ako Európsky deň pre zdravé prsia. Považské múzeum takýmto spôsobom podporilo aktivity vedúce k prevencii rakoviny prsníka.

Za zorganizovanie podujatia patrí vďaka Považskému múzeu, za spoluprácu Sekcii pre mládež a odboru školstva Žilinského samosprávneho kraja a tiež všetkým partnerským organizáciám, účinkujúcim, remeselníkom a všetkým, ktorí sa na príprave najväčšieho tohtoročného podujatia na Budatínskom hrade podieľali. „Podujatie naplnilo všetky naše očakávania. Predovšetkým som rád, že sme mohli realizovať celý program v plnom rozsahu a teší ma, že aj návštevnosť bola pomerne vysoká. Bolo to príjemné a dôstojné zavŕšenie osláv 80. výročia založenia Považského múzea, ktoré sme si pripomínali počas celej sezóny. Tiež to bolo odzrkadlením toho, že keď sa ako kolektív o niečo snažíme, tak to dopadne dobre,“ dodal riaditeľ Považského múzea Michal Jurecký.

Scroll to Top